Colabora con nosotros

Necesitamos tu colaboración, ayúdanos mediente una donación o hazte socio de Juntos Contra el Párkinson. Te necesitamos.

Español

Párkinson

Què és el pàrkinson?

El pàrkinson és una malaltia neurodegenerativa prou comú. Això de “neuro” fa referència a les neurones, és clar, majorment presents en el  cervell.”Degenerativa” vol dir que la malaltia va a més i no es cura. Si et toca, estarà amb tu per a la resta de la teva vida. Però ningú es mor de pàrkinson, i amb les medicines que existixen i l’ajuda d’altres tipus de tractaments complementareis es pot mantenir una qualitat de vida molt acceptable.

Símptomes

La malaltia comença a poc a poc, i el afetcstat pot estar un any o més sense que els metges puguen detectar el que t’està passasnt. Els símptomes varien molt d’una persona a una altra i aixó ho complica el diagnòstoic. Hi ha persones que noten un tremolor en una ma,moltes tenen un manca d’olfacte,  es noten cansades. tenen problemes d’equilibri, o dolor al braç; les persones del teu entorn de vegades es fixen en què la teva cara és cada volta més expressiva, o que arrossegues els peus al caminar i no braceas. Els símptomes varien molt d’una persona a una altra i no estan exclusivament relacionats amb problemes en el moviment. Als metges especialistes, els neuròlegs, sí que els resulta fàcil reconèixer la malaltia, tot i que cal fer algunes proves clíniques per estar segur.

Quins tractaments té el pàrkinson?

Ja hem dit que, per ara, no hi ha cura per al pàrkinson. El tractament que et posarà el teu neuròleg és per millorar els símptomes i fer que pugues portar una vida activa durant molt de temps. El pàrkinson és una malaltia molt diferent d’una persona a una altra, per això existixen gran quantitat de fàrmacs diferents. Els neuròlegs han de triar els més adequats per a cada pacient, i substituir-los si no et van bé o deixen de fer efecte. Una de les substàncies més comuns per tractar el pàrkinson és la levodopa; es va descobrir en els anys 60 i va ser la primera que va resultar efectiva per reduir els símptomes de la malaltia. Hi ha altres tractaments a part de les pastilles: per exemple, hi ha a qui li posen un petit implant en el cervell. S’està investigant molt i contínuament sorgeixen noves possibilitats. Val la pena provar amb les teràpies de rehabilitació: fisioteràpia, musicoteràpia, logopèdia, …

Contribueixen a pal·liar molts dels problemes que tenen els pacients, i que no són només del moviment; la malaltia pot afectar la memòria, la parla, l’expressió facial. Els psicòlegs també oferixen ajuda.

Vols més informació?

Si  no es té molta experiència amb Internet, al posar-se a buscar informació sobre tractaments, es corre el risc de caure en mans de desaprensius que ofereixen tractaments basats en pseudomedicines que no tenen cap recolzament científic. Per això és molt important atenir-se al tractament que ens mana el neuròleg i davant de qualsevol dubte consultar amb este especialista.

Per a una informació sobre el pàrkinson breu i assequible consulta esta pàgina i este document, ambdós de la Federació Espanyola de Parkinson.

També pots ampliar la informació en els següent enllaços que contenen información fiable:

Noticias

Conoce todas las novedades sobre el párkinson y el trabajo de la Asociación Juntos Contra el Párkinson.